Saturday, 10 October 2015

September Favorites!

Hi peeps,

Hari ni aku nak cerita sikit tentang produk2 kegemaran aku. Aku memang gila makeup. Sangat GILA. So tiap2 bulan mesti ada makeup yang aku beli or pakai yang akan jadi favorite aku. So untuk post kali ni jom kita tengok produk makeup yang aku enjoy guna bulan September ni.






1. LAURA MERCIER SILK CRE'ME OIL FREE LIQUID FOUNDATION









Sejak bangku sekolah lagi kulit aku memang jenis berminyak. So bila aku pilih foundation, aku akan cenderung untuk pilih yang oil-free. Masa jalan-jalan dekat Sephora, aku ternampak foundation ni and memang a lot of people bagi good reviews. So, being the makeup geek myself, aku pun try la foundation ni. 

Honestly this is one of the best foundation I've tried so far. Aku hanya perlukan sedikit je foundation ni untuk cover parut-parut jerawat. It's really that good! Aku dah cuba guna jari dan berus. Jujurnya, dua-dua pun okay. Tapi aku lagi prefer pakai berus la sebab lebih hygienic.

Aku pakai foundation ni almost everyday pergi kerja. Selalunya kulit aku akan berminyak lepas 2 or 3 jam aku pakai foundation, tapi dengan foundation ni lebih 5 jam baru kulit aku akan start berminyak and barulah aku blot muka aku dengan blotting paper. But good thing is even aku blot muka aku, foundation aku still stays! Two thumbs up!
To people yang kulit bermasalah and berminyak, I suggest for you to give this foundation a try. Tak menyesal weh!

LOKASI: Sephora or Laura Mercier Kiosk.
HARGA: RM160++. 

2. THE BALM MARY LOU MANIZER



OMG!!! Highlighter ni the bomb dot com! Sebelum ni aku tak minat pun nak guna highlighter sebab kulit aku berminyak so aku takut makin berminyak. Boy.. how was I wrong. Highlighter ni memang akan buat kulit lebih glowy nampak sihat! 

Kalau ada function atau event, aku memang akan make sure yang aku slap on this highlighter dekat highest point of my face. Sebab bagi aku, kulit yang cantik akan buat makeup lebih outstanding.

Korang cuma perlu letak sikit je dekat atas pipi, tengah-tengah hidung (biar mancung. hahaha) and calit sikit dekat atas bibir untuk bibir yang lebih penuh. Dekat bawah ni ada shot gambar highlighter ni bila dekat atas kulit so that korang ada idea macam mana highlighter ni dekat kulit korang.


LOKASI: Sasa

Harga: RM72+/-

3. BORJOUIS FLOWER PERFECTION TRANSLUCENT SMOOTHING PRIMER
Dalam banyak-banyak primer yang aku cuba, ni primer yang aku dah beli lebih dari 3 kali. Primer ni berfungsi untuk cover liang roma and make sure kulit korang lebih smooth bila apply foundation. Primer ni juga membantu foundation tu stay lebih lama dekat kulit. Aku memang takkan miss step until pakai primer sebelum pakai foundation. Seriously, a must try!

LOKASI: Any pharmacy and Borjouis kiosk
Harga: RM36

4. MAC RETRO MATTE LIPSTICK IN RUNWAY HIT


Lipstick favorite MAC aku in "kinda sexy" dah habis so aku pun jalan-jalan dekat dalam MAC nak cari lipstick baru. Tengah swatch-swatch tu aku ternampak lipstick ni so aku pun try la. OH-EM-GEE. Aku terus jatuh cinta. Since that day sampai today, almost everyday aku pakai lipstick ni. My favorite ways to wear it is pakai MAC lipliner in Spice then baru apply lipstick "Runway Hit ni". I kid you not, the lipstick akan still ada dekat bibir korang even after korang makan.


LOKASI: MAC store

Harga: RM70


5 . SEPHORA CREAM LIP STAIN IN 01


Dulu aku benci gila nak pakai lipstick merah sebab aku takut dia akan melekat dekat gigi aku and at the same time since aku pakai braces, aku tak nak lah bila orang cakap dengan aku dia akan tenung mulut and gigi aku je. Tapi di sebabkan aku suka gila tengok Taylor Swift pakai lipstick merah, aku pun konon-konon nak try lah.
Aku memang banyak dengar review Sephora Cream Lip Stain ni. First time aku swatch memang awesome gila color dia. Sangat pigmented. Bila dah kering, dia akan stay je dekat bibir. Walaupun lip stain ni matte, bibir tak rasa kering. Tu bonus untuk aku sebab bibir aku memang jenis kering. Applicator dia pun senang nak guna. Macam applicator lip gloss. 


Aku sarankan, kalau pada siapa-siapa yang ada event satu hari suntuk and malas nak touch up, boleh guna lip stain ni. And paling best untuk orang yang nak guna untuk makeup sanding. Seri pengantin akan naik. No joke.

LOKASI: Sephora
HARGA: aku tak ingat sangat harga dia sebab dah lama beli. Tapi dalam RM60-RM70 tak silap aku.



Photo by: Eyzadmuhammad (instagram.com/eyzadmuhammad)


Sunday, 4 October 2015

Ini aku..



Hi All,



Ni first post aku in this blog! 

For those yg tak kenal aku, I'm Nurul. Sometimes org panggil aku Hidayah, Dayah, Gan, Cina and macam2 lah.







Aku berbintang Leo and berdarah kacukan. 






Papa aku Chinese Mama aku Melayu (That's why nama aku ada Gan).


Aku dibesarkan dalam family yang sangat besar. Aku ada 3 adik perempuan and 2 adik lelaki.


Adik2 aku dah besar macam aku. Kalau keluar satu family, orang ingat kita orang ni member2 je.


Aku sangat suka benda2 kecantikan ni. Sephora, Watsons, Guardian tu memang tempat2 fav aku. Aku boleh spend almost an hour dekat dalam tu. People around me thinks I'm crazy T_T


And di sebabkan tu lah aku berkerja di company kosmetik jugak. :) Jaga makeup pulak tu! wohoo!


Hobi aku Shopping (window shopping pun termasuk jugak! haha), tengok Youtube, TV, naik basikal, karaoke, makan and tidur.

Aku adalah seorang yang sangat suka gelak, suka dengar masalah orang and suka tolong orang. Pantang orang mintak tolong especially orang yang tersayang aku memang tak boleh berdiam diri je.

Aku family oriented. My family is my everything. Don't mess with them.

Anyway, aku harap journey aku untuk start blogging balik ni menjadi. haha. Good Luck to myself. And aku harap korang enjoy blog aku.

Terima Kasih.

x